Capoiera – Arta mistică a sclavilor afro-brazilieni

Acasa/Capoiera – Arta mistică a sclavilor afro-brazilieni
Capoiera – Arta mistică a sclavilor afro-brazilieni2021-09-10T10:59:38+03:00

Capoeira aparţine culturii tradiţionale braziliene. În forma sa embrionară, ea a apărut ca stil rudimentar de luptă practicat de sclavii de culoare aduşi din Africa să muncească pe plantaţiile de trestie de zahăr şi bumbac ale conchistadorilor portughezi şi danezi.

Aceeastă formă orală de exprimare a culturii sclavilor reprezintă o împletire a unor forme de dansuri ritualice (cu teme războinice, religioase, de vânătoare, de iniţiere, etc) aparţinând diferitelor populaţii africane, combinate cu elemente acrobatice executate într-o manieră specifică şi tehnici marţiale care folosesc cu preponderenţă tehnici de picioare.

Forma de practicare a capoeirei este astăzi aceaşi cu cea pe care pionierii ei au stabilit-o. Practicanţii de capoeira – capoeiristas – sunt dispuşi într-un cerc (roda). La baza cercului se află muzicanţii care cântă la instrumentele tradiţionale specifice: berimbau, atabaque, pandeiro, caxixi, agogo. După salutul celor care interpretează instrumental şi vocal minunatele cântece de capoeira, practicanţii intră câte doi în interiorul cercului unde execută tehnici specifice într-o luptă non-contact în funcţie de ritmul şi mesajul melodiilor cântate. Mişcările celor doi trebuie să fie curgătoare, rapide sau lente, executate la sol, în picioare sau în aer în funcţie de tempoul melodiei, de trăirile executantului şi de mişcările executate de partener.

Faima capoeirei a depăşit demult graniţele Braziliei, admiratori din multe ţări lăsându-se fascinaţi de caracteristicile sale. Capoeira alături de samba de capoeira, maculele şi alte dansuri şi jocuri care se constitue într-o moştenire comună lăsată de capoeira, oferă privitorului dar mai ales practicantului, momente unice de o frumuseţe aproape hipnotică.

Un capoeirista veritabil trebuie să cunoască interpretarea orală şi instrumentală a cântecelor specifice acestei arte orale unice, să înveţe şi să folosească limba tradiţională a capoeirei (braziliana), să cunoască tradiţia culturală, religioasă şi socială care a dat naştere acestei inedite arte.
Un capoeirista poate să-ţi fie duşman, dar de cele mai multe ori îţi este aliat. Un capoeirista este un filozof al vieţii, el îţi va fi prieten la greu. Un capoeirista reprezintă, de fapt, toate acestea la un loc.

Go to Top