Biblioteca de Pedagogie, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport
…de care beneficiază atât studenţii de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei şi Psihologie cât şi cei de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, este filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi şi se află în corpul D al Universităţii, la parter. Biblioteca s-a înfiinţat în anul 1965, acumulând fondurile Bibliotecii Seminarului Pedagogic (24.11.1899) şi a Seminariilor de Pedagogie şi Psihologie (1908) şi deţine în prezent un fond de 60.000 volume din care peste 28.000 aparţin Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Biblioteca de Pedagogie şi Psihologie pune la dispoziţia beneficiarilor o sală de lectură, un punct de documentare, o sală de împrumut şi oferă acestora: consultarea publicaţiilor la sălile de lectură; împrumutul la domiciliu; informaţii bibliografice; instrumente de informare realizate în bibliotecă: liste, cataloage.
Cazarea studenţilor
Complexul studenţesc „Târguşor Copou”
Adresă: str. Stoicescu nr.1
Campusul „Târguşor Copou“ este situat într-o zonă verde şi liniştită a Copoului, foarte aproape de Parcul Expoziţiei şi Grădina Botanică. Până la Universitate se ajunge în 20 de minute pe jos sau 2-3 minute cu un autobuz (14, 28, 41) sau tramvai (1 sau 13). Peste 1.700 de studenţi sunt cazaţi în fiecare an în cele patru cămine din Târguşor Copou (C1, C2, C3 şi C4). Camerele sunt de două până la cinci locuri. Căminele C1, C2 şi C3 au fost renovate foarte recent şi au un nivel ridicat de confort – mobilier modern, băi proprii, frigider în cameră etc.
Complexul studenţesc „Titu Maiorescu”
Adresă: str. Titu Maiorescu nr.7-9
Campusul „Titu Maiorescu” este la doar 2-3 minute de Universitate, într-o zonă în care viaţa studenţească este activă. În acelaşi campus se află şi cantina Universităţii, un fast-food şi o cafenea. Cele 4 cămine din campus (C5, C6, C7 şi C8) sunt mixte, băieţii fiind cazaţi la parter. În total, sunt în jur de 2.200 de locuri de cazare, camerele fiind de câte cinci locuri. Căminele dispun de grupuri sanitare modernizate, bucătării şi săli de lectură.
Complexul studenţesc „Codrescu”
Adresă: str. Codrescu nr.10 (cămin nr.10), str. Gh. Asachi nr. 7 (cămin nr.11), str. Codrescu nr. 13 (cămin nr.12), str. Gh. Asachi nr. 17 (cămin nr. 13).
În campusul „Codrescu” sunt cazaţi aproximativ 1.800 de studenţi şi studente, doctoranzi şi angajaţi ai Universităţii. Este amplasat tot în zona Copou, la o distanţă de doar câteva minute de Universitate şi de campusul „Titu Maiorescu”. Complexul studenţesc este format din patru cămine (C10, C11, C12 şi C13,) având camere de câte 2, 3 şi 5 locuri. Căminele dispun de grupuri sanitare şi săli de lectură.
Hotelul studenţesc „Gaudeamus“
Adresă: str. Codrescu nr.1
Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus” este un cămin-hotel destinat studenţilor Universităţii, studenţilor şi profesorilor din străinătate. Centrul, aflat în apropierea imediată a Universităţii şi a campusurilor studenţeşti, oferă condiţii deosebite de cazare în camere cu două şi trei locuri. Toate camerele sunt dotate cu baie proprie, aer condiţionat, frigider, TV, telefon, cafetiere etc. La fiecare nivel există bucătării dotate modern şi oficii de spălătorie. Pe lângă cele aproximativ 400 de locuri de cazare, Centrul găzduieşte postul de radio al Universităţii, Nord-Est Gaudeamus, redacţia newsletter-ului Universităţii, „Alma Mater” dar şi Laboratorul Multimedia Ringier. Aici se pot caza studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, studenţi care vin prin programele de schimburi, cadre didactice din străinătate care vin prin parteneriate universitare la cursuri organizate la nivelul Universităţii şi toţi cei din reţeaua universitară care solicită cazări pentru simpozioane, colocvii, zile academice etc.
Solicitările pentru obţinerea unui loc de cazare se fac direct la Rectoratul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Hotelul studenţesc „Akademos”
Cel mai nou şi mai modern cămin al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi-a deschis porţile în anul universitar 2007. Hotelul este amplasat central, în zona Râpa Galbenă, iar studenţii cazaţi aici pot ajunge la cursuri în mai puţin de 10 minute de mers pe jos. Camerele au câte două sau trei locuri, sunt dotate cu aer condiţionat, baie proprie, frigider, mobilier modern, conexiune la internet. La parterul căminului s-a deschis şi o cantină – restaurant cu o capacitate de 100 de locuri. În total, căminul are 500 de locuri.
Solicitările pentru obţinerea unui loc de cazare se fac direct la Rectoratul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Cantina
Toţi studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pot lua masa la cantina din campusul studenţesc „Titu Maiorescu”. Dată în folosinţă în septembrie 1965 şi modernizată în ultimii ani, cantina „Titu Maiorescu” are o suprafaţă de aproximativ 1.000 metri pătraţi şi o capacitate de 400 persoane pe serie. Accesul în cantină se face pe baza de carnet de student. Fiecare student îşi poate stabili meniul, în funcţie de buget şi preferinţe. Preţurile sunt convenabile: un prânz cu trei feluri este în jur de 10 RON. Cantina este deschisă între orele 12.00 şi 20.30, de luni până sâmbătă. La parterul cantinei este amenajată o terasă, iar în corpul B al Universităţii este amenajată, ca punct de lucru al cantinei, o cafenea studenţească. Studenţii pot consuma sucuri şi produse de patiserie încă de la ora 7.00 dimineaţa. În cadrul cantinei, pe lângă servirea studenţilor, se realizează diverse mese festive. În plus, dacă eşti cazat într-unul dintre căminele-hotel ale Universităţii, „Gaudeamus“ sau „Akademos“, poţi lua masa la cantinele-restaurant ale acestora.
Cantina – restaurant ,,Gaudeamus” se găseşte în campusul studenţesc „Codrescu” şi are o capacitate de 140 de locuri.
Cantina-restaurant din incinta căminului-hotel „Akademos” se găseşte în Păcurari, lângă Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” şi Casa de Cultură a Studenţilor. Amenajată la standarde occidentale, această cantină – restaurant are o capacitate de aproximativ 100 de locuri.
Internet
Toate căminele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” beneficiază de conexiune la internet, oferită de RoEduNet şi gestionată de Departamentul de Comunicaţii Digitale (DCD), iar în unele dintre ele (C5 şi C6 din „Titu Maiorescu”) există chiar şi conexiune wireless. Pentru a utiliza internetul prin fibră optică, tot ce trebuie să faci este să conectezi computerul, printr-un cablu, la priza de internet care se găseşte în fiecare cameră. Deschizând orice program de navigare pe internet, vei fi direcţionat către pagina register.uaic.ro, unde găseşti formularul tip de înregistrare pe care trebuie să-l completezi. După două zile necesare pentru validarea datelor, vei avea propriul cont, cu nume de utilizator şi parolă, şi poţi apoi să te conectezi la internet oricând, fără nicio setare. În cazul reţelei wireless, trebuie în primul rând să ai un computer cu această facilitate sau să-ţi cumperi un adaptor pentru wireless. Odată rezolvată această problemă, procedura de înregistrare este identică. Contul tău îţi dă posibilitatea chiar să accesezi şi reţeaua wireless din orice corp al Universităţii care are această opţiune, şi anume corpurile B, C şi D.
Ca utilizator al internetului, ai însă obligaţia să respecţi regulamentul de utilizare a reţelei ce se găseşte pe site-ul DCD, să nu încalci prevederile legate de legile drepturilor de autor şi să nu modifici echipamentele de conectare ce aparţin Universităţii. Altfel, rişti sancţiuni drastice, ce merg până la evacuarea din cămin sau exmatricularea din Universitate. Pentru probleme, contactează Departamentul de Comunicaţii Digitale, la numărul de telefon 0232-201002, email support@uaic.ro, sau intră pe site-ul lor, www.dcd.uaic.ro .
Cabinet medical studenţesc
Locaţie: cămin C8, parter
Telefon: 0232-201324
Dr. Paraschiva Gîscă – Medic Primar Medicină de Familie
Program consultaţii: Luni, miercuri şi vineri, orele 13.30 – 18.30, marţi şi joi, orele 8.00 – 13.00
Dr. Carmen Cărare – Medic Primar Medicină Generală
Program consultaţii: Luni, miercuri şi vineri, orele 8.00 – 13.00, marţi şi joi, orele 13.00 – 18.00
Ca student al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, la cabinetul medical studenţesc poţi beneficia de asistenţă medicală preventivă, curativă şi de urgenţă:
- consultaţii gratuite în afecţiuni acute şi cronice
- prescriere tratamente în regim necompensat şi gratuit în urgenţe – 3 zile
- eliberarea adeverinţelor medicale conform afecţiunilor
- vizarea adeverinţelor medicale eliberate de alte unităţi medicale
- trimitere pentru examene medicale de specialitate
- examinări medicale de bilanţ
- evidenţa şi urmărirea bolnavilor cronici
- întocmirea certificatelor medicale pentru bursa medicală, cazare medicală şi amânare studii universitare
- consiliere în planificare familială: counselling contraceptiv; contracepţie de urgenţă; counselling în diverse afecţiuni.
Pentru a te înscrie în baza de date, trebuie să te prezinţi cu carnetul de student (adeverinţă), carnetul de asigurare de sănătate şi cartea de identitate. Dacă suferi de boli cronice, trebuie să vii şi cu documentaţia medicală corespunzătoare pentru evidenţe speciale.
Asociaţii studenţeşti
Asociaţia Club Sportiv Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi
Asociaţia Tinerilor din Educaţie Fizică şi Sport-Tinere Talente
Burse
Acces la mobilităţi studenţeşti în cadrul Programului academic european Erasmus –Socrates.
Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii LLP (Lifelong Learning Programme)
Componenta ERASMUS
Pentru un student de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (şi pentru mii de alţi studenţi din Uniunea Europeană), cea mai la îndemână metodă de a ajunge să studieze în străinătate este ERASMUS, un program care promovează mobilitatea între universităţile europene. La „Cuza”, acest program este gestionat de Biroul de Programe Comunitare din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale aflat în corpul A, la etajul al doilea. E bine să treci pe acolo chiar şi numai ca să afli unde este, deoarece, dacă vei pleca în străinătate, cu siguranţă vei reveni pentru a rezolva formalităţile necesare.
Pentru a afla mai multe despre acest Departament, vizitează site-ul Universităţii: http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Cooperation/ProgrameEuropene.
Ce este ERASMUS?
Programul LLP-ERASMUS presupune acorduri între universităţi, care le permit să-şi „schimbe” între ele
studenţi, iar în timpul acestei mobilităţi studenţii străini sunt trataţi la fel ca ai instituţiei primitoare, adică pot urma cursuri, pot fi cazaţi în cămine, au acces la biblioteci sau la orice alte servicii şi facilităţi. Mai mult, materiile studiate în timpul stagiului sunt recunoscute de universitatea de origine, astfel încât studenţii nu mai sunt nevoiţi să dea examene de diferenţă.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” oferă această posibilitate studenţilor săi de unsprezece ani încoace. În aceşti unsprezece ani, au plecat în străinătate aproximativ 2.800 de studenţi şi numărul universităţilor partenere a ajuns la 248 pentru acest an universitar.
Instituţiile partenere ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport se găsesc în Franţa, Germania şi Portugalia. Ca să ai mai multe şanse să fii selectat exact unde doreşti, e recomandat să cunoşti limba de studiu de la universitatea gazdă, să ai un nivel de cunoştinţe care se pot adapta la cerinţele şi exigenţele lor, dar şi să ai minime aptitudini de lucru pe computer.
Cum poţi pleca cu o mobilitate ERASMUS?
Primăvara, în lunile martie-aprilie, fiecare facultate afişează locurile pe care le are prin Programul ERASMUS şi universităţile unde se vor desfăşura mobilităţile. Pot candida studenţi din anii I-II, adică din primii doi ani din ciclul de licenţă, care nu au restanţe, inclusiv în ultima sesiune. Din păcate, studenţii în anii terminali nu pot candida; ei trebuie să aştepte până vor ajunge la master. Tot la avizierul facultăţii vei afla exact detalii despre procedura de selecţie, adică ce trebuie să conţină dosarul de candidatură sau dacă trebuie să susţii şi un interviu etc. În general, în dosar trebuie să incluzi un curriculum vitae, o scrisoare de motivaţie în care să precizezi prima opţiune de mobilitate, un extras din foaia matricolă, un proiect de studiu prin care să motivezi obiectivele concrete urmărite şi rezultatele aşteptate, o recomandare din partea unui cadru didactic, în care să-ţi fie evaluate aptitudinile, şi un atestat de limbă. Aceste acte se cer în general la orice candidatură pentru o bursă în străinătate, deci după ce înveţi cum să le redactezi, acestea îţi vor fi de ajutor toată viaţa, atunci când vei candida pentru alte burse sau joburi.
Pentru relaxare studenţii se pot refugia în Grădina Copou, în mijlocul căreia se află monumentul cunoscut sub numele de Obeliscul leilor, compus dintr-o coloană de piatră aşezată pe spinarea a patru lei masivi, ce stau deasupra unui postament de marmură. Tot aici se poate admira şi Teiul lui Eminescu, un veritabil monument, atât de adorat si frecvent in opera poetului nostru naţional.
Un loc frecventat de studenţi este „balena” (fântâna arteziană din campusul Titu Maiorescu), unde în serile de vară studenţii, fără a se cunoaşte între ei, se adună şi cântă la chitară, sărbătorind în această manieră mai puţin obişnuită vreun examen promovat şi nu numai.